Vecka 3

Måndag

En liten tomte står i dörren tuggandes på en pannkaka och ögonbrynen skuttar upp och ner.

-Carro bakkkardi? Bakkardi?

Jag fattar noll.

Sen sitter jag med en pannkaka och ett glas Bacardi Superior. Fem minuter senare, en till pannkaka, ett till litet glass, mera pannkakor...


Vallat får idag, fast dom säger dom är smarta tycker jag dom är oidentitetssägande bajsiga bomullstussar. Nu luktar jag får också.

Jag fick brottas med Sunna idag, jag vann och Svenni såg det. Hans leende växte centimeter och jag växte några millimeter på höjden. Stunder jag minns.


Sen skulle jag och E på någon fest i Saudarkroki, spännande tänkte jag. De visade sig vara någon Röda Korset träff. Alla skulle ta med sig mat som representerade sitt land. Lokalen var pinsamt tom och maten såg läskigare ut än fårskallarna.

E - Karoo talk to the young people.

C - Öhh..

Jag förstod överhuvudtaget inte vilka young people hon menade. Flickan från Polen med blöjan? Jag sa att jag var blyg så jag inte skulle gå fram till fel människor.


Sen kom en kille och började prata med oss. Han frågade mig en fråga. Jag frågade på engelska till E vad han sa. Jag trodde nämligen han pratade isländska, men han pratade engelska. Pinsamt och jag tyckte synd om honom.



Tisdag

-Ta fina kort! Hur ser Island ut?

-Hey hey hallå!

Det går verkligen inte att hinna med att ta kort. Stallet, gården, bergen och träningshästarna finns bevarat på bild.

Hur ska jag hinna ta upp kameran när jag springer för livet för att få stopp på en flock hästar eller plocka upp och ta ett flygfoto när jag håller fast mig för allt smör i Småland på en rodeohingst?


Sett på isländska melodifestivalen och rätt låt vann och nu kan jag sjunga med alla utantill.  Ännu bättre.


Tindur sonen, Vordagur, lillhingsten, lillhingstkräket, den som inte får nämnas vid namn, Lord Voldemort.

-Åh! En islänning skulle säga att han verkligen är en riktig häst med massa massa kraftur!

(Fine för mig, jag skiter i kraftur och power just nu, jag vill bara komma hem med kroppen i behåll. )

Att behöva en lina, ett staket och två människor för att spänna sadelgjorden på en häst känns inte fullt normalt och behöva klättra över boxväggarna för att komma till andra sidan på hästen för att inte bli nersparkad.


Jag är inte rädd för att rida, jag är bara orolig att min mamma ska behöva hämta mig med en likbil på Arlanda.


Onsdag

Svenni spelar harpan på datorn och jag har roat mig med att skicka frågor till 118100.

118100 tror att Caroline är en pigg och glad tjej som gillar solen och värmen. Oavsett årstid så är hennes dröm att fånga ett sjöodjur.


Fitzgerald frågar E om hon kunde fråga mig om jag kunde göra såna där masker man kan ha för ansiktet. För det skulle vara väldigt bra om jag kunde göra sånt, för då skulle han gärna vilja göra det med mig, så då gjorde jag det. Fritte var söt.


Bjössi från Varmaleikur säger hej till mig när vi ses och Eyolfur var och handlade samtidigt som oss på affären, ja lite starstruck är jag allt.


Druckit isländskt hb med grannen Magnus.

-I had the sweetest au pair from Sweden from Malmö

-Okay

-His name was Linus

Sweetest au pair? Vad gjorde egentligen den killen där?


Mitt nya ord, yehaa. Ett engelskt jaha.


Torsdag

Ge mig godis, ge mig cola, ge mig något sött typ en pojkvän.


Till lunch åt vi fårtestikel. Precis vad jag behövde.


Fredag

Jag började tänka på någon, ingen särskild, ingen som tänker på mig. Please don't talk to me cause I fall in love so easily, och egentligen är det ju verkligen inte så.


Jag började tänka på helt fel person, någon särskild, ingen som tänker på mig. Jag tror jag tänker så här för att jag är förkyld och rastlös. Bäst att gå och lägga sig i soffan och se riktigt sjuk ut, för då bjuder nog Svenni mig på en snaps. Hihi.


Håll dig borta från elden, gå inte ute, bär alltid mössa,
klä in dig i wellpap, för du kommer skadas, ge dig aldrig hän
Du har så veka leder, du kommer skrapa dina knän


Lördag

Gav min prakitkrapport till Evelyn. Alltid nervöst att ge betyglapparna till handledaren.

Svenni stämplade mig med en Lytingstadirstämpel i pannan och E och han skrattade som det var det roligaste dom sett. Men fine för mig, dom får skratta åt mig för jag fick full pott på alla kriterier woohoo!

It was a great pleasure for us to have Caroline as a trainee on our farm.

Hihi, Caroline Larsson a trainee, a good trainee. Jag är så jävla tuff.


Ironiskt nog har jag fått jobb där nästa vår för att rida in nya hästar och fortsätta med de jag red in nu. Jag sa, vi kan väl hålla det öppet?   


Att gå på hästtävlingar i Sverige brukar inte vara superunderhållande. Men att sitta i ett fint ridhus på samma bänk som godisbjudande Bjöss och Magnea, dricka gratis öl och att titta på män studsande runt i ridbyxor på sina finaste hästar, det är något jag gillar!

Söndag

Fitzgerald har svårt för att visa känslor tror jag.

När han fick reda på att det var sista dagen jag var där band han fast mig på en stol i ett rum. Gav mig en potatis på en utav hans finaste kalastallrikar med Musse Pigg på. Sen gav han mig kniven Svenni brukar öppna breven med så jag skulle kunna äta potatisen. Men med insiderinformation vet jag att Svenni brukar klia sig i örat med den kniven också så oops! Jag råkade visst tappa potatisen till hundarna.

Men jag tror verkligen lille Fitzgerald ville få fram sina känslor att han gillade mig. Så klart ett vanligt barn skulle ritat en teckning eller tillverkat något fint, men Fitzgerald är one of a kind.

Visst blev jag rörd av Frittes gest och det var lite sorgligt att vinka av Evelyn och Svenni när jag satt på bussen. Men jag kan inte ljuga, det kändes som julafton trots allt. Om jag hade hetat Linda Hammar skulle ingen på bussen undgå att se mina viftande tummar och mitt stora flin.

Vecka 2


Måndag

Ibland känns det nästan som att jag skulle kunna säga att Debbie Drew är den blivande Briar efter att jag har hoppat upp på hästarna här. Jag är inte helt för den här inridningen som går fortare än att koka snabb makaroner.


Tisdag

Sockermonstret är omdöpt till Fitzgerald, det får mig att le lite när jag ser honom.

Fitzgerald visade mig vad vi skulle äta ikväll. I kastrullen låg det fårskallar.


Fast än Fitzgerald tryckt i sig tårta hela dagen slängde han sig över fårskallarna. Han dissekerade, pillade, opererade, gnagde på käkarna som det vore kycklingklubbor. Han bad om huvud efter huvud. Det var som att se en bisarr skräckfilm. Men jag var hemskt glad att han tyckte om det så jag slapp äta upp all mat som jag annars alltid får göra.

(Carro will you finish this? Otherwise I must throw it away and I don't want that)


På min tallrik väntad ett huvud och ett glas whisky tack och lov! Jag åt tungan, men efter det sega ögonlocket gav jag ögat till hundarna. Drick, blunda, tugga, drick, blunda, tugga...

Kändes som jag var med i Fear Factor. Som tur var fick vi Skyr och inte skalbaggar till efterrätt. Blessur!


Onsdag

Isländsk chipmärkning av föl, en upplevelse och tacka Gud för att mannen med 3 cm långa ögonbrynen ska hjälpa till och sko lillhingsten och inte jag! Upptäckte att Fitzgerald har onormalt stora öron och att jag hellre skulle vilja ha en ödla eller ett par hoppande bönor än barn. Visst går det att ändra sig i framtiden.


Torsdag

Klarade av att komma upp på Saelir själv idag, I feeeeel goooood. Resten av dagen behöver dock inte redovisas. That doesn't kill you makes you stronger.


En dam från granngården kom på besök på eftermiddagen. Hon frågade Svenni om E var hemma, det var hon inte. Svenni frågade om hon vill ha en kopp kaffe ändå?

-Nej tack.

-Ett glas whisky då?

-Okej, jag kan stanna och ta ett glas.


Magnus kom på besök en dag senare. Svenni frågade om jag vill ha te. Jag tänkte på hur de tyska teet färgade tänderna till en icke charmig färg och tackade artigt nej.

-Carro vill du ha ett glas? Svenni håller upp ett glas med sitt homemadestuff.

-Ja tack. Hörde Fitzgerlads skrik från sängen och sa skål och svepte.

Sen somnade jag gott med röda kinder. Jag börjar bli en äkta islänning nu. Bless.


Fredag

Galna lillhingsten skulle skos och benen for som trumpinnar. Huvudet bands fast, bakbenet bands fast och sen var det bar att köra på. Han var A-R-G. Sedan skulle han sadlas, han blev A-R-G-A-R-E. Sen skulle jag rida ut på honom för första gången, han var V-I-L-D-A-S-T. Han började med rodeo på landsvägen och det slutade med en krasch och en skadad svanskota. ( Men jag satt kvar väääldigt länge faktiskt).

När vi fångat in gangstern och kom tillbaka till Svenni och stallet kom Svenni på en idé.

Vi kanske ska lära han stanna innan vi rider ut nästan gång?

Smart!


Senare åkte vi iväg till Varmaleikur, Magnea fyllde år.

Drack öl och tog en kopp te. Lillhingsten är efter Tindur frá Varmaleik så ja, ni kan ju gissa vad som togs upp, jackpot! Sen råkade jag tåflörta med Bjössi under bordet, pinsamt!

Nu vill jag ha hallongrottor, chips och mina nya hårinpackning.

Pratade med Carro i telefonen idag. Tror mitt stipendie får gå till telefonräkning och till Arvikafestivalen, woohoo!


Lördag

Det kanske vankas storm, vid storm rids inte hästarna, varför vill jag att det ska blåsa för?

Dunno!


Sing halleluja sing halleluja! För sju år sedan blåste det i fyra veckor. Jag håller tummarna!  Hoppas det varar hela dagen i vilket fall.


Man måste lusläsa med förstoringsglas hur mycket % alkohol ölen innehåller. Jag ser dåligt och är väldigt bra på att dricka öl. Stark är jag också. Skål!


Söndag

Jag vet inte om det var en tarm eller en korv som låg på tallriken. Men vi åt den med senap så det kanske var en korv?

Hallå min rodeotjej! Pappa är gullig. Han sa att han var imponerad av mig och mina unghästbedrifter, men jag släckte hans stjärna när jag berättade vad jag fick höra igår. Att dom på gården inte vill skada sig och det är därför jag rider vildingarna. Så mycket var jag värd alltså, tack och bock, men pappa är söt ändå.


Jag vet inte om mitt illamående beror på

Smärtan från avramlingen

Eller om jag fått en liten hjärnskakning

Om det beror på rädsla för morgondagen

Eller om det beror på att det kommer ut torkad hästskit när jag snyter mig

Eller om det beror på alla konstiga fårkroppsdelar jag ätit

Eller om det är för att mina stallkläder luktar hästdiare 

Eller om det är för att det känns som min svanskota håller på att gå genom huden när jag rör mig

Eller om jag blivit smittad av kindergardenbaciller

Eller om det är för att jag tagit för många smärtstillande tabletter


Hold on tight you know she’s a little bit dangerous

Tisdag med Skeiva

-Skeiva is so full of power!

(Jo tack jag kände det när jag for genom luften som en liten vante)


Den vanliga proceduren. På med träns, på med sadel, på med svanskappan fort som fan så man inte blir fast mellan den spända svansen och rumpan. Ryggen spänd som en pilbåge och sen fast med longerlinan och ut i paddocken.

Svenni lindar linan runt staketet och sen håller Svenni och E i resten av linan.

-         Dom brukar inte hoppa över staketet, men du kan ju vara beredd.

(Jag kollar ner för det lilla stupet vid staket, tittar ut mot bergen och tänker att jag i alla fall får dö till en vacker utsikt)

-         Behöver du en whisky?

(Antagligen såg jag rätt chockad ut)

-         Le Carro! Le Carro!


Så iväg, Svenni släpper linan. Halva varvet i paddocken går bra. Resten av varvet far jag och håller precis på att bli spetsad av en staketstolpe. Sen blir det lite svart och jag reagerar när E drar undan mig i armen och jag ser Skeivas hovar susa förbi mig. Holy madre!

-         Skeiva is so full of power! Oh yeah och jag är full av saker som kan gå sönder, faktiskt!

(Jag hade tydligen inte haft en chans att sitta kvar, det var verkligen rodeo. Så jag behövde inte känna mig dålig på något vis)

Mina lerklumpar till kläder hamnade i tvätten och min rumpa ser ut som en blå dalmatiner.


Torsdag med Skeiva

Träns på, sadel med, men du Carro vi kanske struntar i svanskappan idag? Ja det är nog en fin idé. Sen longerar E Skeiva några varv med sadel på, smart. Sen binds hon fast i staket. Jag hoppar upp. Svenni släpper inte linan utan han och E går bredvid mig och vi tränar på att STANNA Skeiva.


Samma sak med Vordagur (Voldemort). Bort med svanskappan och longering. Ingen uteritt utan vi var i paddocken och tränade att svänga och stanna med stränga regler att jag skulle ha kort och hög tygel så han inte skulle ha en chans att börja bocka. Jag kände mig nästan säker.


Men att klä på Voldemort är en historia i säg. Han är livrädd att någon rör hans man, pannlugg, skägg m.m och han råkar vara den typen av häst som har enormt mycket man och pannlugg! Tjiho. Att sadla honom kräver oftast att en håller fast honom eller att man sätter fast han i staketet ute och sedan att någon spänner sadelgjorden och svanskappan vill jag inte ens gå in på. Jag vet inte riktigt hur många svordomar som sägs.

Ibland när han står i stallgången och det inte går att gå runt han brukar jag klättra över boxväggarna för jag är lite orolig att jag ska bli sparkad.

Vecka 1 på Island

Söndag

Mannen från hotellet som jag skulle bo på över natten i Keflavik hämtade mig på flygplatsen. Jag noterade att han hade ett träben och en tandvård som aldrig sett dagens ljus, men vadå det kan ju inte vara så farligt?

Väl i bilen säger mannen, du är den enda gästen i natt så vill du bo i min lägenhet istället?

Holy Madre! Är det nu jag kommer bli torterad till döds? Bilder i huvudet från CSI avsnitt och allt vad man har hört om konstigt människor dök upp i mitt huvud.

Är det nu man får ringa en vän och be om hjälp? Så som det är på Vem vill bli miljonär.

Är det här mitt öde?


Jag sa att jag ville till hotellet, men vi hamnade i alla fall på hans gata. Jag frågade om han bodde där själv. Det gjorde han inte, men hans familj var i Reykjavik (Ja, ja säkert!).

Han ledde mig till baksidan av gården och ner för en trappa till en källare. Där nere fanns det en liten tvåa och där skulle jag bo. Dörren öppnades inåt så jag skulle i alla fall kunna ställa för soffan där över natten. Mannen gick sin väg och jag ringde till mamma så hon kunde bevaka mina sista timmar på Google Earth. Sen tänkte jag, om jag överlever den här natten kommer jag säkerligen överleva alla nätter här på Island, och det gjorde jag.


Måndag

Jag har börjat lära mig att alla dörrar öppnas inåt nu (med tanke på snö och storm), jag har ridit min första häst på Island, jag blev tvungen att andas och titta mig omkring och inse fakta där jag satt i sadeln.


Om jag skulle visa något vackert för någon skulle jag ta med den på en buss från Reykjavik och norrut en tidig vintermorgon.


Tisdag

Att hoppa upp på hästar som hade sadel på sig för första gången minuten innan, att försöka kommunicera med en tysktalande sockerhög unge som spottar och kastar saker, att bli bjuden på whisky mitt på blanka dagen, att vetrinärbesikta en häst i ett garage i ett villaområde, att veta hur en hästflock tänker på ett gigantiskt fält och dessutom vara snabbare än dom, är det Island?


För i så fall är jag ingen äkta islänning ut i fingertopparna, för jag är ingen fena på att tämja vilda barn, konditionen försvann efter en språngmarsch av tio och två rispade knän, whisky har jag aldrig varit ett fan av efter en kille spydde ner mitt rum efter alltför mycket whisky och en hel del popcorn (fast jag fick ju blommor, alltid något), men jag gillar trots allt Island, men ibland saknar jag min säng.


Sängen här är så där skön att ribbottnen masserar hela kroppen efter en lång dag.


Onsdag

Karlavagnen pekar neråt här. Tittar på norrskenet och mina händer är kalla.

Undrar vad jag ska göra imorgon?

(Dum fråga, jag kommer få rida den spända kraken vi plockade in från fältet idag och be en stilla bön att och sjunga Hvad gör vi nu lille, due för den..)



Torsdag

Snälla Supernanny, hjälp! Hur får jag Sockermonstret att sluta kastar saker på mig? Han är fullkomligt otämjbar.


Var med Svenni i stallet idag också. Isländsk hovvård en upplevelse! Om något gett mig den träplankan och hyveln hade jag aldrig haft en aning om hur man skulle ha använt dom till att verka en häst kan jag säga. Min naprapat skulle ha dött om hon sett min arbetsställning, förlåt Anita!


Fredag

Badade utomhus idag, Evelyn sa att det skulle vara massor med folk där och väldigt trevligt.

Det var bara jag, bubbelpoolen och grannen i fönstret bredvid med sin kikare. Jag kände mig som en ensam och övergiven Bridget Jones. Saknades bara att jag skulle vråla All by myself. Sen när jag mötte skinny isländska tjejer i omklädningsrummet höjde det inte mitt självförtroende.

Mr Darcy vart är du?


Lördag

Ge mig godis, ge mig snus, ge mig cola, ge mig internet, ge mig en extra madrass!


Söndag

Min engelska är lika bra som Rudolf Anderssons känns det som och det sänker mitt självförtroende. Men det höjdes en aningen när jag fick rida den finaste hingsten i stallet, säg inte nu att islänningarna låter en rida alla deras hästar och förstör denna fina stund för mig, med orden Svenni trust you hoppade jag upp med ett leende på läpparna.

RSS 2.0